Tudok többet károsítani a sebesült acl-on?

Az ACL egy szalag, amely lágy, de erős kötőszöveti csík. Az ACL és három másik ínszalag nélkül nem tudtok állni vagy mozogni a sajátjukon. Minden évben becslések szerint 200 000 ACL sérülés fordul elő az Egyesült Államokban, egy 2005-ös cikk szerint az “Elsevier” folyóiratban. Ha térdsérülést szenved, meg kell értened, hogyan kell kezelni, és hogy a szakadt ACL-vel való járás súlyosbíthatja-e az eredeti sérülést.

Anatómiai lecke

Elsevier szerint a testünk négy leghosszabb, legnagyobb és legerősebb csontja a combcsont (combcsont), a tibia és a fibula (két csontja a térd alatt), valamint a patella vagy a térd. Az ACL az egyik olyan négy szalag, amely összekapcsolja a felsőt az alsó lábcsontokkal, és megtartja a térdét, és jól működik. Az erőteljes sportban részt vevő aktív személyek nagy kockázatnak vannak kitéve az ACL sérüléseknél. De meglepő módon a sérüléseknek csak egyharmada nyomon követhető, hogy kapcsolatba kerüljenek egymással vagy ütköztek más emberekkel vagy játékosokkal. Közel 70 százalék a hirtelen csavaró mozgásoknak köszönhető. A sérülések fele nemcsak az ACL-t, hanem a térdízület egyéb szalagjait és részeit is magában foglalja.

Szakadás és szakadás

Az ACL károsodás kis szakadás formájában jelentkezhet, amely az ínszalag vérzését és a térd felduzzasztását eredményezi. Az érintett személy bizonytalanul, kiegyensúlyozatlanul érezheti magát, térdével, amely megszabadul. A szélsőséges esetben az ínszalag valójában felszakad vagy pattan. Mindkét esetben a sérültnek szakmai segítséget kell kérnie a fájdalom megállításához és az ACL további károsodásának megakadályozásához, mivel a sérülést nem kezelik vagy nem megfelelően kezelik. A kezelés hosszú távú célja a térd helyreállítása a sérülés előtti állapota vagy a lehető legközelebb.

Elsősegély az ACL sérülésekért

Az elsősegélynyújtáshoz az orvosok általában a RICE-t (pihenés, jég, tömörítés kötéseken és lábak felemelése) ajánlják. A gyaloglás nehézségekbe ütközhet a sérülés utáni első néhány napban, és lehet, hogy mancsokat és egyéb egészségügyi segédeszközöket kell használnia, hogy segítsenek sétálni. A Vázizmok és bőrbetegségek Országos Intézete olyan mozgásgyakoriságokat ajánl, amelyek gyengéd és szabályos nyújtó mozgásokat, valamint olyan izmokat, amelyek javítják az izom erejét és az aerob testmozgást, hogy megőrizzék a szív egészségesét és súlyát.

Séta és ACL sérülés

A gyaloglásnak nem szabad további károkat okoznia, ha kevesebb fájdalmat érez, akkor visszanyerte az egyensúlyérzetét, egyenletes és állandó ütemben tartja, és elkerülje a sérülést okozó hirtelen csavaró mozgásokat. A legjobb, ha konzultál a kezelőorvosával. A legtöbb orvos arra ösztönzi az ACL-betegeket, hogy járjanak és gyakoroljanak, amint a sérülés után is képesek, különösen akkor, ha viszonylag kicsi.