Olyan élelmiszerek, amelyek az álmatlanságot rosszabbá teszik

Az alvási apnoe olyan rendellenesség, amely megállítja a légzést többször alvás közben. Körülbelül 18 millió amerikai alvási apnoe van, a National Sleep Foundation szerint – ez egy ijesztő statisztika, hiszen az alvásminőség csökkentése mellett emeli a szívroham, agyvérzés és szívelégtelenség kockázatát. A kezelés magában foglalhatja a légzőkészülék, fogászati ​​készülékek, gyógyszerek és életmódbeli változások használatát, például az étkezés egészségét és a súly kezelését. Különleges ételek elkerülése segíthet a tünetek csökkentésében.

A banán, bár értékes rost- és tápanyagforrás, növelheti a nyálkahártyát és súlyosbíthatja az alvási apnoéhoz társuló légzési problémákat. Ezért a Maryland Egyetem Orvostudományi Egyeteme két héten keresztül elkerüli a banánt és más nyálkahártyát termelő élelmiszereket annak megállapítására, hogy hozzájárulnak-e a tüneteihez. Ha a tünetei javulnak, akkor teljesen ki akarja kerülni a banán étrendjét. A tüneteinek súlyosságától függően a puha, túl érett banán több problémát okozhat, mint a keményebb, kevésbé érett fajták.

A magas zsírtartalmú tejtermékek, például a teljes tej, a nehézkrémek és a magas zsírtartalmú sajtok szintén előidézhetik vagy súlyosbíthatják a nyálkahártyát. A telített zsír gazdag forrásoként a teljes tejtermékek növelhetik az alvási apnoéhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatok, például a szívbetegség kockázatát is. Az “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” című, 2008 novemberében publikált kutatás, amelyben 72 alvási apnoeában szenvedő túlsúlyos alvászavar fogyasztott kalóriatartalmú étrendet, korlátozva a tejelő zsírokat és más telített zsírforrásokat, pozitív korrelációt mutatott ezen élelmiszerek elkerülésére Javult a tünetek. A diéta egy év elteltével a résztvevők pozitív testsúlycsökkenést és jobb életminőséget mutattak ki. Potenciálisan hasonló előnyökhöz korlátozni vagy elkerülni a magas zsírtartalmú tejtermékeket, valamint a magas zsírtartalmú tejtermékekkel készített élelmiszereket és italokat, mint például a sajtos pizza, az Alfredo tészta, a teljes zsírtartalmú tejszínt, a sajttorta, a fagylalt, a vajat és a nachókat.

A magas zsírtartalmú húsok gazdag mennyiségű telített zsírt is tartalmaznak, növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és gyulladást kelthetnek vagy rontanak a szervezetben. Ezért a Marylandi Egyetem Orvostudományi Egyeteme a telített zsírforrásokat egészségesebb alternatívákkal helyettesítheti. A magas zsírtartalmú szeletek cseréje hidegvízzel, például lazacokkal fokozhatja a szív egészségét, csökkenti a gyulladást és alacsonyan tartja az egészségtelen zsírok fogyasztását. A különösen magas zsírtartalmú húsfajták és ételek többek között a porterház és a felső bélszín steak, a szalonna, a sertéshús, a bárány, a kolbász, a húsos pizza, a gyorsétterem reggeli szendvicsek, a sajtburger, a hot dog, a deli hús, a borjúhús, a bratwursts, a sült csirke csontos sertésborda.

A finomított szénhidrátok magas hozzáadott cukrok, például nádcukor, méz vagy kukoricaszirup vagy dúsított lisztek. Ellentétben az összetett fajtákkal, például a teljes kiőrlésű gabonával és a keményítőtartalmú zöldségekkel, a finomított szénhidrátok kalóriát kölcsönöznek, de viszonylag kevés táplálékkiegészítést jelentenek az Ön étrendje számára. A magas glikémiás ételeknek köszönhetően a finomított szénhidrátok nem elégednek meg eléggé, és megzavarhatják a vércukorszintet és az energiaszintet. Mivel ezek a tényezők hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, növelik az alvási apnoe tüneteinek kockázatát. A legjobb eredmény érdekében korlátozza vagy elkerülje a feldolgozott ételeket, édességeket, rendszeres üdítőitalokat, süteményeket, cupcakes, cookie-kat, pite-t, fagyasztott desszerteket, palacsinta szirupot, zselét, lekvárt és erősen édesített gabonaféléket. Kenyér, gabonafélék, tésztafélék és rizs ételek vásárlásakor ellenőrizze az élelmiszerek csomagolását, hogy a teljes kiőrlésű gabonát helyettesítse a “dúsított” szemek vagy liszt helyett.

banán

Magas zsírtartalmú tejtermékek

Magas zsírtartalmú húsok

Finomított szénhidrátok