Allergia a kénre

A kén az élet fontos építőköve, amely rendszerint biztonságos és nem toxikus belégzéssel, lenyeléssel, szemmel és bőrrel való érintkezés során. A kén sokféle formában létezik, és az elemi kénre allergiás személyek allergiásak lehetnek az élelmiszerekben és gyógyszerekben tartósítószerként alkalmazott szulfitok, valamint a szappanok, kozmetikumok és gyógyszerek szulfátjainak. A kénre allergiás reakció szulfonamid allergia, szulfit allergia vagy szulfát allergia.

1. típusú szulfonamid allergiás reakció

A betegek három százaléka szulfonamid allergiás reakciót vált ki az S02NH2 csoportot tartalmazó vegyületekre. Ezt az allergiás reakciót jellemzően szulfonamid antibiotikumok, köztük szulfametoxazol, szulfadiazin és szulfacetamid okozzák. Az antimikrobiális szerek allergiás reakcióját a szulfon csoporthoz kapcsolódó aromás amin nem megfelelő bontása okozza. Az 1-es típusú IgE által közvetített immunreakció a szulfonamidok allergiás reakciójának leggyakoribb típusa, és a hisztamin vérben történő felszabadulása okozza. Ennek az allergiás reakciónak a leggyakoribb tünete a makulopapuláris vagy urtikariális kiütés kialakulása a gyógyszeradagolás 1-3. Napján. A kiütés lehet lapos vagy emelkedett, és elkezd olyan diszkrét rózsaszínű vagy vörös foltokként, amelyek a test törzsén kezdődnek, és végül összeszorulnak, hogy a végtagok foltos kiütéséről van szó. A urticarialis kiütés, más néven csalánkiütés, jellemzően a hatóanyag expozíciójától számított 24 órán belül következik be, és viszkető, duzzadt, felhúzott foltokat eredményez sápadt központtal. A urticariális kiütés jellemzően a bőr duzzanata, bőrpírja és viszketése. Súlyos esetekben bőrbetegség mélyebb rétegében duzzadhat, anafilaxia, eszméletvesztés és hipotenzió léphet fel.

Szulfonamid gyógyszer túlérzékenységi szindróma

A szulfonamidra gyakorolt ​​túlérzékenységi reakció a hatóanyag beadása után 7-14 nap alatt alakul ki. Ez az allergiás reakció egy késleltetett T-sejt által közvetített reakció eredménye, és magas lázzal és fejfájással kezdődik. Ezután az egyén maculopapularis bőrkiütést alakít ki, amely a test törzsében kezdődik, és a végtagokra terjed. Súlyos esetekben az egyén kialakulhat Stevens-Johnson szindróma és mérgező epidermalis necrolízis. Ezek a halálos bőrreakciók a fájdalmas, vörös hólyagok kitörésével kezdődnek, amelyek a test törzsén kezdődnek és a végtagok felé vándorolnak. Ezek az elváltozások kitörnek, és a bőr felső rétegét nagy mennyiségben hámozzák el, lehetővé téve a testfolyadékok szivárgását. A mókusos felületek, mint például a szemek, az ajkak, a száj, a felső légúti és a nemi szervek általában érintettek, és ahogy a betegség előrehaladtával fokozódik a halálos bőrfertőzések kialakulásának kockázata. A gyógyszer azonnali abbahagyása szükséges a belső szervek, elsősorban a szív, a tüdő, a vesék és a máj bevonásának megelőzésére. A gyógyszer folyamatos alkalmazása tüdőgyulladást, akut májelégtelenséget, szívbetegség gyulladását és légzési nehézségeket okozhat.

Szulfit allergia

A szulfitok, beleértve a kén-dioxidot, a biszulfitot és a metaboszulfitokat, az élelmiszerekben, italokban és gyógyszerekben használt tartósítószerek. Bár ezen allergiás immunreakció mechanizmusa még mindig vitatott, lehetséges, hogy a kén-dioxid irritáló hatású és a légutak reflex kontrakcióját idézi elő, ami asztmás jellegű tüneteket okoz, mint például a zihálás, köhögés, légzési nehézségek és a mellkasi szorítás. Továbbá az asztmás betegek 10 százaléka szteritre is allergiás. Szulfit allergiát egy IgE által közvetített mechanizmus is okozhat, amely magában foglalja az hízósejtek és bazofilek felvételét és aktiválását. Ezek az immunsejtek felszabadítják a hisztamint a véráramba, így a bőrkiütéshez, a bőr duzzadásához és az allergiás náthajhoz társuló kiütéshez vezet, amelyet tüsszentés, orrfolyás, orrfolyás, viszkető és vizes szemek jellemeznek. Súlyos esetekben a szulfit allergiás reakció anafilaxiát, görcsrohamokat és halált okozhat.

Szulfát allergia

A szulfát egy másik olyan kén, amely allergiás reakciót okozhat. A szulfát olyan injekciós kábítószerek, mint a morfin-szulfát és a személyi higiéniai termékek, például mosodai mosószer, kézi szappan, sampon és állapot. A szulfát allergia ritka, azonban a szulfonamidra és a szulfitra allergiás személyek nagyobb kockázattal járnak a szulfátra gyakorolt ​​n-allergiás reakciókra. A szulfát allergia tünetei olyan viszkető bőrkiütés, amely az expozíciót követő nyolc órán belül kifejlődik, és több napig tarthat, vizes és viszkető szemmel, émelygéssel és hányással. Súlyos esetekben a felső légúti duzzanat és a légzési nehézségek figyelhetők meg.