Aerob és anaerob gyakorlatok 400 m futáshoz

A 400 méteres kötőjel egyike a hosszabb sprinteknek, amelyek aerob és anaerob fittséget igényelnek. Ez azt jelenti, hogy mindkét típusú gyakorlatot be kell vonnia a képzési programba. Az anaerob és aerobic edzés pontos bontása a szezon és a képzési célok függvényében változik, ezért győződjön meg róla, hogy megbeszélje a tervet az edzővel.

Aerob gyakorlatok

A tiszta állóképesség a legegyszerűbb aerob testmozgás. Ez olyan egyszerű, mint egy 15-45 percig tartó egyensúlyi állapot. A Tempo futás egy másik aerobic edzés, amely 400 méteres futót jelent. Futtasson tempót egy kényelmesen kemény ütemben, rövid pihenőkkel. Például 200 métert futtathat és pihenhet két percig, nyolcszor ismételve ezt a gyakorlatot. Ha két percen belül nem tud helyreállni, akkor túl gyorsan haladsz, és az anaerob zónába kerülsz.

Anaerob gyakorlatok

Annak érdekében, hogy javítsa anaerob fittségét, keményen és gyorsan kell futnia. Ezt gyors ismétléssel és hosszú szünetekkel végezheti el. A sprintjeinek 100 és 600 méter közötti távolságban kell lennie. Ha rövidebb sprintet futtatsz, több ismétlést, és ha hosszabb távolságokat futtatsz, kevesebbet kell tennie. Például 100 métert futtathat és pihenhet öt-tíz percig 10 ismétlésnél. Alternatív megoldásként 400 méteres ismétlést futtathatsz, így kétszer is megismételheted az ismétlések közötti 10 perces szünetet.