A nyers tojás fogyasztásának káros hatásai

A nyers vagy nyers tojás potenciális egészségügyi kockázatot jelent, különösen akkor, ha hosszú időn át rendszeresen fogyasztja őket. A nyers tojások fogyasztása nemcsak növeli a betegség bekövetkezésének kockázatát, hanem vitamin- és fehérjehiányokat is okozhat. A cukrászsüteményt, a süteményt és a nyers tojást tartalmazó egyéb ételeket kerülni kell az egyes tojásokban található baktériumok okozta megbetegedés miatt.

Salmonella

A nyers tojások enyhítése jelentősen növelheti a szalmonella-mérgezés kialakulásának kockázatát, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma vagy USDA szerint. A szalmonella az Egyesült Államokban az élelmiszer-hordozó betegségek egyik vezető oka, amely gyomorfájást, hasmenést, hányást, lázot és hidegrázást okozhat. Egyes esetekben a szalmonella mérgezés végzetes lehet. Az USDA azt ajánlja, hogy teljes egészében főzzük a tojásokat, hogy megöljenek minden olyan szalmonella baktériumot, amely jelen lehet.

Biotinhiány

A Linus Pauling Intézet szerint a nyers tojás táplálkozása befolyásolhatja a vitamin, a biotin felszívódását. A nyers tojásfehérje tartalmaz avidint, a biotinhoz kötődő fehérjét, amely megakadályozza, hogy a gyomor-bél traktus felszívódjon. A tojás főzésével megsemmisítik az avidint, csökkentve a biotinhiány kialakulásának kockázatát. A biotin hiányosságai ritkák, de olyan problémákhoz vezethetnek, mint a hajhullás és a bőrkiütés.

A fehérje biohasznosulása

A nyers tojások fõzésével megnöveli a fehérje biohasznosulását. A Journal of Nutrition című kiadványban közzétett 1998-as tanulmány szerint a nyers tojásokban található fehérje 51 százaléka biológiailag elérhető, ami azt jelenti, hogy a nyers tojásban lévő fehérje csak a fele felszívódhat a testében. Ezzel szemben a tojás főzésével a tojásfehérje biohasznosulása 91% -ra emelkedik, így a főtt tojások a rendelkezésre álló fehérjék sokkal jobb forrásai, mint a nyers tojások.

ajánlások

Mind az USDA, mind a “Nutrition Action” folyóirat azt ajánlja, hogy elkerüljük a nyers tojásokat, és alaposan főzzük őket, mielőtt eszik. A tojásokat folyamatosan hűteni és két héten belül fel kell használni. Miután kezelte a nyers tojásokat, fontos, hogy mosson kezet, mielőtt megérintene valamit, különösen más ételeket, mert fennáll a kockázata annak, hogy a szalmonella baktériumokat átviszi más felületekre.