Testépítő és napraforgómag

A napraforgómag tápláló, ízletes és kényelmes snack. Mind a héjas, mind a héj nélküli napraforgómagok nyersen vagy pörkölhetőek, enyhe, dió ízűek és ropogós, kielégítő konzisztenciájúak. A magas fehérjetartalom, az esszenciális zsírsavak, az ásványi anyagok és a vitaminok a napraforgómagot ideális táplálékként szolgálják a testépítők számára.

Az USDA National Nutrient Database szerint egy negyed csésze napraforgómag tartalmaz jelentős, 6,19 g fehérjét, ami nélkülözhetetlen az izomtömeg növeléséhez és az izomtónus javulásához. A napraforgómagok szintén jó szálas forrást jelentenek, ami elősegíti a hulladékok keletkezésének megszüntetését a szervezetből. A negyedik csésze napraforgómagban található 186 kalória ésszerű beruházás, mivel jelentős táplálkozási előnyökkel jár.

A napraforgómagok E-vitaminban gazdagok, egy negyed csésze 8,35 mg tokoferol formájában. Az E-vitamin megakadályozza a sejtmembránok károsodását a szabad gyökök destruktív hatásának megállításával, és felgyorsíthatja az edzés utáni gyógyulást, miközben segít megelőzni a gyulladást. Ezenkívül kardio-védő hatással is jár. A Bodybuilding.com azt ajánlja, hogy naponta legalább 15 mg E-vitamint fogyasztanak az élelmiszerforrásokból, például diófélékből és magvakból.

A napraforgómag magas zsírtartalmú, 32 g étellel vagy egy negyed csészével, amely 15,94 g zsírt tartalmaz. A jó hír a testépítők számára, hogy a zsír nagy része előnyös. A Fit Day szerint a napraforgómagokban lévő egyszeresen telítetlen zsírok segíthetnek csökkenteni a káros LDL-koleszterinszintet. A napraforgómagok szintén gazdag linolénsavban, egy alapvető omega-6 zsírsavban, amely különösen hasznos a testépítők számára, köszönhetően az izomszövet építésének, javításának és fenntartásának. A linolénsav gamma-linolsavat termel a szervezetben, ami segít a gyulladásos válaszok szabályozásában.

Az USDA szerint egy negyed csésze napraforgómag tartalmaz 41 mg magnéziumot, ami különösen fontos a testépítők számára, köszönhetően az egészséges csontok kialakulásának és az energiatermelésnek. Ugyanazon a negyedszázalék napraforgómagban 25,4 g szelént, ásványi nyersanyagot és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az izomtömeg növeléséhez és az izomtónus javulásához. Ezenkívül a napraforgómagok egészséges mennyiségű válogatott B-komplex vitaminokat biztosítanak, egy negyed csészén keresztül pedig 2,253 mg B5-vitamint vagy pantoténsavat adnak. Az Arnold Schwarzenegger és Bill Dobbins “Az új enciklopédia a modern testépítésről” szerint a pantoténsav fontos az energiatermelésben és hasznosításban, továbbá elősegíti az egészséges mellékveséket, amelyek felelősek a stressz elleni küzdelemre szánt hormonok előállításáért. A B2-vitamin, vagy a riboflavin szintén nagy mennyiségben van jelen napraforgómagban, és bruttó 107 kg-os csészében. A riboflavin segít a szervezetnek szénhidrátok, zsírok és fehérjék metabolizálásában energiát kibocsátani.

Fehérje és rost

E-vitamin

Linolsav

Vitaminok és ásványi anyagok