Elektrolitok és fogyás

Gyors vagy extrém súlyveszteség okozhat elektrolit egyensúlyhiányt. Az elektrolitok olyan anyagok, amelyek ionokká válnak az oldatban, és képesek áramot vezetni. Ezek közé tartoznak a nátrium, kálium, klorid, kalcium és foszfát. Az elektrolit egyensúlyhiány súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Ezek befolyásolják a testben lévő víz mennyiségét, az izomfunkciót, a vérsavasságot és más fontos folyamatokat.

Extrém táplálkozás

Az elektrolit veszteségeket a folyékony fehérjetartalmú diéta után halálos kimenetelű emberek egyik lehetséges okaként vetették fel, a “International Journal of Obesity” című tanulmány szerint. Azonban az elektrolitok kiegészítése nagyon alacsony kalóriatartalmú táplálkozás után megakadályozhatja ezt az előfordulást, állítja egy tanulmány a “Journal of the National Medical Association” -ból. A résztvevők egy nagyon alacsony kalóriatartalmú folyékony étrendet követtek 600 mg kálciummal, 600 mg kálium-kloriddal, 350 mg foszfort, 150 mg magnéziumot és más vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket kiegészítve. Ezek az alanyok csak enyhe elektrolitváltozásokat tapasztaltak. A nagyon alacsony kalóriatartalmú étrendet csak egészségügyi szakember felügyelete mellett lehet elvégezni az egészségügyi kockázatok miatt.

Kalcium

A kalciumpótlás jelentősen növeli a testsúlycsökkenést és a zsírok elvesztését a fogyóknál, az “Obesity Research” című tanulmány szerint. Michael B. Zemel kutató és munkatársai azt is megállapították, hogy azok, akik több tejterméket fogyasztanak, még nagyobb súlyt és zsírt veszítenek el, mint a kalcium-kiegészítők. Az egészségügyi szakember felügyelete mellett vegye fel a kiegészítőket.

Vérnyomás

Az elhízás magas vérnyomással vagy magas vérnyomással jár, ami növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegség kockázatát. A testsúlycsökkenéshez társulhat a vérnyomás csökkenése, valószínűleg a csökkentett nátrium bevitel miatt, az Amerikai Szívartalmú Szövetség “Hipertónia” című cikke szerint.

Táplálkozási zavarok

Az anorexia nervosa-kórban szenvedő betegek alacsony káliumszintet mutatnak vérszérumukban, különösen a túlzott mértékű fogyás mellett, a csökkentett nátrium- és kloridszint mellett, a Nutrition Reviews című tanulmány szerint. A magas káliumbevitel kijavítja ezeket a rendellenességeket. A bulimia betegeknél az elektrolit egyensúlytalanságok is tapasztalhatók, James E. Mitchell és munkatársai “Pszichológiai Orvoslás” című tanulmánya szerint. Leggyakrabban metabolikus alkalózist vagy felesleges hidrogénkarbonátot, hipoklórátot vagy alacsony kloridot, hipokalémiát vagy alacsony káliumot tapasztalhatnak.

Hatások

Ha az elektrolit szintje túl alacsony, valószínűleg étkezési rendellenesség vagy nagyon alacsony kalóriatartalmú diéta következtében, komoly egészségügyi következményekkel járhat. Alacsony káliumszint vagy hipokalémia a Merck Egészségügyi és Öregedési Kézikönyvének megfelelően fokozott vércukorszintet, fáradtságot, zavartságot, izomgyengeséget és görcsöket okozhat. A balkulás és a rendellenes szívritmusok akkor jelentkezhetnek, ha a szintek nagyon alacsonyak. Az alacsony nátrium vagy a hyponatraemia zavart, álmosságot, izomgyengeséget és görcsöket okozhat. Azonnali orvosi kezelésre van szükség, ha bármilyen elektrolit-egyensúlytalanságot észlel.