Bizonyos élelmiszerek kiszáradást okozhatnak?

Egyszerűen fogalmazva, a kiszáradást az okozza, hogy túl keveset fogyaszt vagy túl sok folyadékot veszít. Míg az ételek nem okoznak közvetlen kiszáradást, az étkezési szokásai hozzájárulhatnak – akár a folyadékban gazdag élelmiszerek elfogyasztásával, akár a folyadékok elvesztésével történő ösztönzésével. Az étkezési szokások javítása és a betegség vagy izzadás során elvesztett folyadékok pótlása segíthet eltávolítani a kellemetlen tüneteket, például a fejfájást és a szájszárazságot. Ha súlyos tüneteket tapasztal, például szédülést, gyors szívverést vagy nagyon sötét vizeletet, azonnal forduljon orvoshoz.

Néhány élelmiszerek hidratálása

A víz nem csak folyadékokban van jelen. A gyümölcsök, a zöldségek és a leves alapú levesek szintén értékes mennyiségeket szállítanak, ami a víz szükségletének becslések szerint 20 százalékot tesz ki az Iowa State University Extension szerint. Ha a meleg időjárás miatt kockáztatja vagy már kialakult dehidratálást, a nehéz izzadság, a hidratáló italok hiánya, hasmenés vagy hányás, főleg a nemhidratáló élelmiszerek fogyasztása ronthatja a tüneteit. Ezeknek a hatásoknak a megelőzése érdekében gyümölcsöt vagy zöldségeket, sima vagy húsleves alapú zöldségleveseket fogyaszthat az étel vagy a harapnivalók helyett csupán száraz élelmiszerek, például a kenyér és a burgonya-csipke. Különösen folyékonyan gazdag lehetőségek közé tartozik a dinnye, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, leveles zöldségek és zeller.

A koffein mint diuretikum

A kávét már régóta dehidratáltnak tekintik, de a kutatások azt mutatják, hogy potenciális vizelethajtó vagy folyadék-öblítő hatásait az általuk biztosított folyadék kompenzálja. Egy 2014 januárjában “PLOS ONE” -ben megjelent tanulmányban 50 szokásos módon kávéitalos férfiak egyenlő, mérsékelt mennyiségű vizet vagy kávét ivtak három napig. A vizsgálat végén mindkét csoport egyformán hidratált. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mérsékelt fogyasztású kávé olyan hidratáló, mint a víz. Ha kávét vagy teát szeretsz, akkor legfeljebb mérsékelt bevitelt – körülbelül 300 milligrammot vagy 3 csésze koffeinmentes kávét – célozhat naponta. A koffeinmentes tea 14-60 mg / csésze. Egy 1,5 gramm csokoládé, vagy 12 ounces koffeinus kóla körülbelül 45 milligrammot ad. Vigyázzunk az energiaitalokra, amelyek adagonként több mint 200 milligramm koffeint tartalmazhatnak, valamint további stimulánsokat, például a ginzenget, mivel a magas serkentő tartalom miatt sokkal nagyobb valószínűséggel dehidrálódnak.

Alkohol és táplálékkiegészítők

Bár nem tekintik ételeket, az alkoholtartalmú italok és sok táplálékkiegészítő negatív hatással lehet a hidratált szintekre. Az alkohol elősegíti a vizeletet, ami folyadékveszteséghez vezet. Minél több alkoholt fogyaszt, annál nagyobb a folyadék, amit elveszít, növelve a másnaposság veszélyét. A mulattatók a kiszáradás okozta fejfájások. A testsúlycsökkentésre és az energiahatékonyságra kifejlesztett kiegészítők gyakran tartalmaznak stimulánsokat, például a ginzenget. A ginseng csak a MedlinePlus szerint rövid távú biztonságosnak tekinthető, és mellékhatásokat okozhat, beleértve a hasmenést is – ami a dehidráció gyakori oka.

Életmódbeli javaslatok

Az egyes folyadék-szükségletek változóak, olyan tényezőkön alapulva, mint az életkor, a tevékenység szintje és a nem. A legtöbb embernek napi 8-13 csésze vízre van szüksége, mondja az Iowa állam, valamint a hidratáló ételek. Meg kell inni annyira, hogy ne érezze szomjúságát, és amíg a vizelet tisztán vagy halványsárga színű lesz. A sötétebb vizelet a hulladéktermék nagyobb koncentrációját és kevesebb vizet mutat – ami a kiszáradás jele. Az intenzív edzés, a verejtékezés és a meleg időjárás növeli a folyadék igényeit. Ha a tünetei a hasmenésből vagy a hányásból erednek, igyon bármilyen folyadékot, amit elviselhet, és sürgős tüneteket kérhet orvosától. Ahhoz, hogy a vizet kényelmesebbé és kellemesebbé tegye, a nap folyamán tartson egy vizes palackot magával, hozzátéve a lé vagy friss gyümölcs, pl. Alma szeletek ízét.