Tüdejéből visszaszerezheti a dohányzás?

A dohányzás megállítása az egyik legjobb döntés, amit valaha is tehet az egészségéért. A tüdeje rugalmas szervek, és hamarosan gyógyulni kezd, miután már nem állnak fenn mérgező cigarettafüstnek. Néhány hét múlva a tüdeje jobb lesz a köpet ürítése, és a leheleted képességed hamarosan javulni fog. Később a tüdőrák kialakulásának kockázata csökkenni kezd. Bár a súlyosan sérült tüdők nem feltétlenül állnak helyre, a dohányzás abbahagyása a legjobb módja a további romlásnak.

Sputum clearance

A speciális tüdősejtek a köpetet szitázzák, a ragacsos anyag köhögött fel, ha légúti fertőzése van. Bár a köpet gyakran megvetésnek tekinthető, fontos szerepet játszik az egészséges tüdő fenntartásában. Vékony réteg köldöcsög a tüdő levegőjáratait, ahol számos káros anyagot és csírát csap be. A köpet alatti sejtek kicsi hairlike ciliumokat tartalmaznak, amelyek a köldöktől elszakadnak a tüdőtől és a torok felé – egy folyamat, amely a nyálkahártya clearance-e. A dohányzás megbénítja és végül elpusztítja a csillóhéjat, gyengíti ezt a természetes védőmechanizmust és megnöveli a tüdő valószínűségét fertőzés. A “Respirológia” 2011. júliusi számában publikált tanulmány szerint a nyálkahártya-clearance a dohányzás abbahagyása után 15 nappal visszatért a normális szintre, mivel a csillók visszanyerték a normál működésüket. Ez a javulás magyarázhatja meg, hogy egyes emberek köhögnek-e több köpet a szokásosnál többet a füstöt követő első napokban.

Köpet termelés

A dohányzás irritálja a tüdőt, kiváltva a nyálkahártya-termelő sejtek növekedését és megnövekedett köpet előállítását. A túlzott köpet megmagyarázza, hogy a dohányzók gyakran a nedves hangzású dohányosok köhögése miatt. Az extra köpet is részben blokkolja a légcsatornákat, ami nehéz légzéshez vezet. A dohányzás abbahagyásának hatása a köpet termelésére igen korlátozott, de egy 2004 márciusában megjelent “Európai Légúti Folyóirat” című cikk azt mutatta, hogy a korábbi dohányosok kevesebb nyálkahártyát termelnek, mint a jelenlegi dohányzók. Ez azt sugallja, hogy a dohányzás abbahagyása csökkenti ezeknek a sejteknek a számát, és így a keletkező köpet mennyiségét. Ezenkívül a köhögés és a köpet túlzott csökkenése a dohányzás abbahagyása után 1-2 hónapon belül csökken ugyanazon cikk szerint.

Légzési képesség

A dohányzás egyik következménye a tüdőbe befelé forduló légáramlás és a kiáramlás. Ezt tüdõfunkciós tesztek detektálják, beleértve a FEV1-t – a maximálisan nagy lélegzetet követõen az elsõ másodpercben kilégzett levegõ mennyiségét. A dohányzók jellemzően abnormálisan alacsony FEV1, a légáramlás elzáródásának jelzője. Ez azért fordul elő, mert a köpet felhalmozódása vagy a gyulladás által okozott duzzanat következtében szűkül a légutak. Ha emphysema alakul ki, a tüdőszövet pusztulása a levegőjáratok összeomlását okozza, és tovább csökkenti a légáramlást. A légszomj és a zihálás a FEV1 alacsony szintjének tünetei. A dohányzás abbahagyása javíthatja a FEV1-et akár 1 hét alatt is, az amerikai Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2006. októberi számában végzett tanulmány szerint. A 2004-es “Európai légzőkészülék-folyóirat” cikk szerint a légzési nehézség és a légszomj gyakran 1-2 hónapon belül javulni kezd. Egy év után nem dohányzás után a FEV1 csökkenni kezd, de ugyanolyan mértékben csökken, mint a dohányzók esetében, amint azt egy 2000 februárjában közzétett, az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című tanulmányában beszámoltuk. Ez a csökkenés a normál életkor A FEV1-vel összefüggő csökkenés, amely sokkal lassabb, mint a dohányzók FEV1 csökkenésének mértéke.

Tüdőrák kockázat

A National Cancer Institute jelentése szerint a cigarettafüst legalább 69 rákot okozó anyagot tartalmaz. Következésképpen a dohányosok sokkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek a tüdőrákban, mint a nem dohányzók, és a kockázat nő a dohányzás mennyiségével együtt – a dohányzási évek száma és a napi csomagolás száma. A dohányzás abbahagyása csökkenti a tüdőrák kockázatát, de ez lassabban fordul elő, mint a dohányzással kapcsolatos egyéb tüdőhatások javulása. A “Journal of Medical Screening” szeptemberi számában közzétett tanulmány megállapította, hogy a tüdőrák 10 kockázata A dohányzás abbahagyása után 15 év elteltével a jelenlegi dohányzók körében körülbelül a fele volt, de még mindig körülbelül 15-ször nagyobb volt, mint az emberek, akik soha nem füstöltek. Bár a tüdőrák kockázata lassan csökken, mivel a dohányzás abbahagyása óta eltelt évek száma nő, soha nem jut el azokhoz, akik soha nem vették fel a szokást. Mindazonáltal, minél hamarabb abbahagyja a dohányzást, annál alacsonyabb az életciklus kockázata a tüdőrák esetén.

Következő lépések

Most, hogy rájössz, hogy a dohányzás megállítása javítani fogja vagy akár megoldja a tüdejében előforduló káros hatásokat, lehet, hogy meggyőződése, hogy valaha leállította a dohányzást. Beszéljen orvosával arról, hogyan segíthet ennek elérésében. A Nemzeti Rákkutató Intézet és az Amerikai Tüdőszövetség mindegyike rendelkezik a dohányzásmentes telefonos segélyvonalakkal. A dohányzás abbahagyásának támogatása többféle stratégiát tartalmaz, a nikotintartalmú gumiként, spray-ként vagy tapaszoktól a vényköteles gyógyszerekig. A 2016. márciusi “Cochrane adatbázis szisztematikus vélemények” tanulmány, amely elemezte az összegyűjtött eredményeket 53 korábbi tanulmányok arra a következtetésre jutott, hogy a viselkedésterápia és a gyógyszerek kombinációja különösen valószínűleg sikerhez vezetne a dohányzás abbahagyásában.

Ha a dohányzás abbahagyására irányuló próbálkozásai nem sikerülnek először, soha nem késő újra próbálni – akkor is, ha krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) vagy emfizéma van. Az elpusztult tüdőt nem lehet kicserélni, de a dohányzásról való leszokást megelőzheti a további károkat. És még akkor is, ha tüdőrákot diagnosztizáltak, a dohányzás abbahagyása, miközben még mindig a korai stádiumban van, csökkentheti azt a valószínűséget, hogy a rák a sikeres kezelés után ismétlődik, vagy egy teljesen új tüdőrák fog bekövetkezni a jövőben. Cikk a májusi 2011-es számában a “Nemzetközi Journal of krónikus obstruktív tüdőbetegség.”; Ellenőrizte: Tina M. St. John, MD

Sosem késő