A kiskorú dohányzásról

A dohányzás az Egyesült Államokban a megelőzhető halál, fogyatékosság és betegségek elsődleges oka. A cigaretták és egyéb dohánytermékek jogszerűen eladhatók bárkinek, akik 18 évesen és idősebbek a legtöbb területen. Az alsóbbrendű dohányosok az egész életen át tartó függőség és súlyos egészségügyi problémák, például a rák és a szívbetegség fokozott kockázatával szembesülnek. A kiskorú dohányzásról szóló tények megértése segíti a szülőket és az oktatókat, hogy hatékony stratégiákat dolgozzanak ki a dohányzás megelőzésére gyermekek és tizenévesek körében.

Számok és statisztikák

A kiskorú dohányzás az amerikai gyermekek és tizenévesek között jelentős egészségügyi veszélyt jelent. A Medline Plus szerint az Egyesült Államok középiskolai hallgatóinak közel 25 százaléka dohányozik, és további 8 százalékban füstmentes dohánytermékeket használnak, mint például a tubák és a dip. Sőt, a fiatal dohányosok becslések szerint 30 százaléka végül hosszú távú dohányzási szokásokat alakít ki, és idő előtt hal meg a dohányzással kapcsolatos állapotból.

Okoz

Számos tényező játszik szerepet a gyermek döntése során a dohányzás megpróbálásában. A vágy, hogy idősebbnek és érettebbnek tűnjön, vagy a szülők ellen lázadjon, gyakran arra ösztönzi a gyerekeket és a tizenéveseket, hogy kísérletezzenek a dohányzással. A társaik nyomása és a más dohányzók befogadására való törekvés sok gyermek számára fontos szerepet játszik, míg a média befolyásolja és általános kíváncsiság A cigaretta hatásai szintén befolyásolhatják a kiskorú dohányzók döntéseit. Egyéb lehetséges okok közé tartoznak a dohányreklámok, a cigaretták hatásának élvezése és az egészségkárosodás tudatlansága.

Egészségügyi hatások

A dohányfüst káros a szervezet minden szervrendszerére. A kábítószer-használattal foglalkozó nemzeti intézet szerint a dohányzás az összes rákos haláleset közel egyharmadát érinti az Egyesült Államokban, és a dohányosok a rákos megbetegedések kétszerese a nemdohányzók arányának. Ezenkívül a dohányzás kapcsolódik a tüdőgyulladás, a leukémia, a szívbetegség és a reprodukciós problémák kialakulásához, például az alacsony születési súlyhoz és a hirtelen halálos kimenetelű betegséghez. A dohányzás legsúlyosabb következménye a tüdőrák kialakulásának fokozott kockázata. A kábítószer-használattal foglalkozó nemzeti intézet megállapítja, hogy a cigarettafogyasztás a tüdőrák 90% -át teszi ki, amely a nők és a férfiak körében az elsőszámú halálos daganat.

Függőség és kilépés

A nikotin a dohánytermékekben súlyos függőséget és elvonási problémákat okozhat. A nikotinfüggőség fenyegetése még ennél is nagyobb a kiskorú dohányzók körében. A NIDA for Teens szerint az emberek, akik 21 éves koruk előtt elkezdik a dohányzást, nagyobb nehézségekkel szembesülnek, mint azok, akik előbb kipróbálják a cigarettákat később az életben. A dohányzás másodpercek alatt ad a nikotint az agyba, és a hatás belélegzése 10 másodpercen belül megtörténik. Ezek a hatások gyorsan elhalványulnak, ami azonban a felhasználó számára egy másik dózist kíván. Az idegesség, az étvágy, a fejfájás és a szorongás a nikotin visszavonásának tünetei közé tartozik, amelyek gyakran vezetik a dohányzókat a szokások folytatásához.

Megelőzés / Solution

A dohányzás káros hatásaival kapcsolatos tájékoztatás és tudatosság elősegítheti a kiskorú dohányzás megfékezését. A dohányzás fizikai és pszichológiai hatásairól szóló becsületes, tényszerű információk felhasználásával járó megelőző programok hozzájárulhatnak a befolyásolható serdülők és a tizenévesek viselkedéséhez. A leghatékonyabb programok közé tartozik a bűnüldözés, a szülők, a tanárok, a közösség vezetői és a média oktatása. A szoros felügyelet arra is felhatalmazza az ellátást nyújtó személyeket, hogy korán jelezzék a dohányzás jeleit a kedvezőbb eredmények elérése érdekében.