Különbség a labdarúgás és a röplabda között

A labdarúgás és a röplabda olyan sportok, amelyek mind a beltérben, mind a szabadban játszhatók férfiakkal vagy nőkkel. De ez arról szól, hogy hol vannak a kettő közötti hasonlóságok. A játék alapjai, a szabályok, a játékosok pozíciói és az egyes sportágak fizikai követelményei nagyon eltérőek, így a készségek és a tudás egyáltalán nem átvihető egymásra. A köztük lévő különbségek megértése segít meghatározni, mely sportot kívánja részt venni, és amely jobban illik a készségedhez.

A labdarúgás és a röplabda alapvetően különbözik a játékban. A röplabdát kézzel és karokkal játsszák, hogy a labdát a bíróság körül mozgassa. Az overhand vagy underhand service az első találat a játékban, és a labdát a játékba helyezi, a bump az alkarjával történik, és a labda átadására szolgál, és a készlet egy felsővezeték, és arra szolgál, hogy beállítsa a labdát A tüske, ami egy túlzottan eltalálta a labdát a háló másik oldalára. A labdát kéz nélkül használják, kivéve a kaput. Aki használhatja a kezét, hogy megragadja vagy blokkolja a labdát, hogy megvédje a gólt. A labdarúgó játékosok használják a láb belsejét és tetejét a csapdába, átmegyek és lőni a labdát. A térd, a mellkas és a fej felfogható, elhalad és lőni is, de ritkábban használják.

A játéktér körül mozgás is különbözik a röplabda és a futball között. A legtöbb labdarúgó pozícióra jó játékmenetet igényel a játék során. A játékosok általában a mező jelentős részét utaznak, amikor a labdát az ellenfél csapatának góljával vagy a mezőnyükre visszahúzzák, hogy megvédjék a gólt. A kapus általában helyhez kötött, de lehet, hogy rövid távon kell futnia egy bejövő lövéshez. A röplabda játékosok általában minimális futást végeznek és általában csak egy kis területet mozognak. Ez azért van, mert a röplabdapálya lényegesen kisebb, mint egy futballpálya, és minden játékos hajlamos a bíróság kijelölt részére. A labdarúgásban egy játékos szerezheti meg a labdát, és csúsztathatja felfelé és lefelé a pályán, de röplabdában minden játékos csak egyszer érintkezik a labdával, ha egy sztrájk egy időben és a labdát előre-hátra mozgatja Egy sor játékmenet egyik játékosról a másikra.

Az egyes csapatok játékosainak száma és az általuk betöltött pozíciók különböznek a két sportág között is. Egy röplabda játékban minden csapatnak hat játékosja van egyszerre a bíróságon, három az első és a hátsó három közül. A játékosok mindegyik helyre forgatnak pozíciókat, amikor visszanyerik a labda birtoklását, így minden játékosnak minden pozíciót el kell játszania, és egyetlen játékos sem rendelkezik kijelölt szerepével. Minden játékosnak lehetősége lesz arra, hogy kiszolgálja, továbbítsa és visszavegye a labdát a bíróság másik oldalára. A labdarúgásban minden csapatnak hetente legfeljebb hét és legfeljebb 11 játékosa van a pályán, beleértve a kapust is, a FIFA irányelveinek megfelelően. Emellett a játékosoknak meghatározott pozíciók vannak, például előre, középpályás, fullback, stopper, sweeper és goalie, a skill készlet alapján. Egyes játékosok válthatnak pár pozíció között, de általános gyakorlat, hogy csak egy pozícióban fejlesszék a kompetenciát.

A foci és a röplabda különbözik a győztes csapat létrejöttétől. A győztes meghatározása a labdarúgásban meglehetősen egyszerű: a labdát a másik csapat céljához kapja kéz nélkül, és pontot szerez. A legtöbb ponttal rendelkező csapat két 45 perces felét nyeri a játékban. A röplabda egy kicsit bonyolultabb. Ha a labda földelt az ellenfél csapatánál, akkor egy csapat pontot szerez. De a játékosok egy találatot kapnak, hogy kiszolgálják a labdát az ellenkező oldalra, és három lövést kapnak, hogy a labdát a másik oldalra dobják, mikor visszatérnek a labdába. Továbbá csak a neten lévő játékosok képesek a labdát a háló fölé taszítani. Ha egy backcourt játékos eltalálja a labdát a neten, akkor a támadó vonal mögött kell lennie. Továbbá egy mérkőzés öt készletből áll. Az első négy sorozatot 25 pontra játsszák, és az utolsó sorozatot 15 pontra játsszák, a FIVB irányelvei szerint. Minden szettet két ponttal kell megnyerni, így a készletek addig folytatódnak, amíg ezt el nem éri. A csapat, aki megnyeri a legjobb három öt szettet, megnyeri a mérkőzést.

Kezek vagy lábak?

Mozgásmódok

A pozíció lejátszása

Hogyan győzzünk