Ayurvédikus máj tisztítása

Az ayurveda szakemberek régóta tekintik a kurkuma – kurkumin hatóanyagát -, hogy hatékony máj tisztító szer legyen. Az állítások alátámasztására léteznek adatok. Egy 2003-as tanulmányban Dr. A. A. Nanji és munkatársai a Pennsylvania Egyetem Orvosi Központjában azt mutatták, hogy a kurkumin megakadályozza az alkohol okozta májbetegséget patkányokban. Az ayurvédikus gyógynövények a “fűszerek királya” kurkuma nevezik, és sokféle módon lehet bevinni az étrendbe. A gyógynövénynek mint máj tisztításának egyszerű módja az, hogy teát készítsen vele.

Helyezzen egy csésze tejet vagy vizet egy kis edénybe, és használjon alacsony hőt, hogy lassan a forráshoz való közelítéshez vezesse. A tej gazdagabb ízű teát hoz létre, de több kalóriát tartalmaz, mint a víz.

Adjunk hozzá 1 tk. A kurkuma por a forró folyadék és jól keverjük. Vigyük át a folyadékot egy bögrébe, és édesítsük meg, ahogy tetszik mézzel vagy cukorral. Ne feledje, minél több mézet vagy cukrot ad hozzá, annál több kalóriát fog tartalmazni a teában.

Naponta 2 vagy 3 csésze teát inni. Meg kell inni egy csészét közvetlenül az ágy előtt, mert a máj nagyon aktív éjjel, és hatékonyabban tudja használni a kurkumint abban az időben.