Alapvető foci szabályok a gyerekek számára

A labdarúgás úgy tűnik, mint egy egyszerű játék, és a felszínen is – végül is nagyon könnyű megérteni az ötlet, hogy a labdát a hálóba. De a foci 17 törvénye nagyon részletes, és bonyolult lehet. Amikor gyerekekkel foglalkozol, egyszerűen tartsd. Tanítsd meg nekik az alapvető szabályokat, és hagyd, hogy megtanulják a többieket, ahogy haladnak.

El a kezekkel

A legtöbb sportágtól eltérően a foci korlátozza a kezed használatát. A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy az egyetlen játékos, aki kezét vagy karját használhatja, a kapus. Ha bármelyik játékos kezével megérintette a labdát, kézilabdának nevezik, a másik csapat kap egy szabadrúgást – vagy büntetőrúgást, ha a büntetőterületen a net előtt megtörténik. Még az üzembentartó is csak bizonyos területeken használhatja a kezét, csak a kezét használja a büntetőterületen – bárhol máshol is ugyanazokat a szabályokat kell követnie, mint minden más játékos.

Pontozás

A legizgalmasabb pillanat a gyerekeknek – mint a felnőtteknél – a pontozás. A gyerekeknek meg kell érteniük, hogyan érik el a gólt. A cél csak akkor számít, ha az egész labda áthalad a gólvonalon, a gólpozíciók és a keresztléc alatt. Ha egy golyó megáll a gólvonalon, akkor nem számít célként. Nem számít azonban célnak, ha a kapufáról visszalép a vonal átlépése nélkül.

Indítás és leállítás

Minden fél egy középső mezőben megnyomja a startot – egy kick-off is elindul a játék után. Ha rúgod a labdát a pálya szélén, akkor az ellenfél megkapja a labdát. Ha rúgod át a másik csapat gólvonalán, de nem a hálóban, kapnak egy kapust a háló előtt. Ha rúgod ki a saját gólvonalon, a másik csapat szögletrúgást kap, a legközelebb eső saroktól, ahonnan a labda kilépett. Ha a játékvezető szabálytalanságot követ el, mint egy kézlabda vagy veszélyesen játszik, akkor a másik csapat szabadrúgást kap.

Ki a Charge?

A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy a pályán a játékvezető felel, és az utolsó mondat – nem pedig edzők vagy szülők. A gyerekeknek azt is tudniuk kell, hogy az asszisztensi játékvezetőket, akik követték a játékot a pálya szélén, szintén tiszteletben kell tartani, és ott vannak, hogy segítsenek a játékvezetőknek. A szülőknek és az edzőknek jó példát kell mutatniuk a bírók döntéseinek tiszteletben tartása mellett, még akkor is, ha nem értenek egyet a hívással.