A stevia befolyásolja az inzulint?

A Stevia Dél-és Közép-Amerikából származó növény. Már évtizedek óta hagyományos cukorbetegség-gyógyszerként használják. Mivel a finomított stevia 250-300-szor édesebb, mint a cukor, és nem növeli a vércukorszintet, ez egy népszerű cukorhelyettesítő a cukorbetegek számára. De ez a növény előnyei túlnyúlhatnak az édes ízükön – a stevia a hormon-inzulin befolyásolására szolgál, ami segít a szervezetnek a cukor felhasználásában és tárolásában. Korlátozott állatkísérletek szerint a stevia növelheti az inzulin termelést és javíthatja az inzulin hatását. Az emberre vonatkozó nagyobb vizsgálatokra azonban szükség van annak teljes megértéséhez, hogy a stevia hogyan befolyásolja az inzulint a szervezetben.

Stevia használata a cukorbetegségben

A Stevia rebaudiana növényfajból származó Stevia jól ismert édesítőszer. A jellegzetes édességet biztosító vegyületek – a steviosid és a rebaudiozid – a növény leveleiből származnak. Az egész leveleket, a szárított leveleket és a porokat étrendkiegészítőként értékesítik, olyan kategóriát, amelyben a biztonság bizonyítása nem szükséges, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) nem hagyta jóvá ezeket az űrlapokat édesítőszerként. A Stevia levélkivonat, a kiválóan finomított steviaforma, megkapta az FDA jóváhagyását édesítőszerként az USA-ban. Azonban a minőségi humán kutatási vizsgálatok hiánya miatt az FDA nem fogadott el egészségügyi hatásait a stevia vonatkozásában Inzulin szintet vagy vércukorszintet.

Laboratóriumi kutatás

Az édesítőszer használatán kívül a stevia iránti érdeklődés a cukorbetegség terápiájaként a stevia vagy összetevőinek inzulinnal szembeni hatásait vizsgálta. A “Phytomedicine” 2002. januári számában közölt tanulmány a cukorbeteg patkányok glükózszintjét hasonlította össze glükóz vagy glükóz és steviocid infúzió után. A stevia vegyületről ismert, hogy javítja a vércukrot, és a kutatók megemlítik az inzulinszint növekedését ezeken a patkányokon és csökkent a vércukorszint – a hormon, amely növeli a vércukorszinteket. A “Phytomedicine” 2015. októberi kiadásában megjelent tanulmány az egerekből származó sejteket használt, és jelezte, hogy a steviocid csökkentheti a vércukrot azáltal, hogy utánozza az inzulin hatásait. A steviocid a vércukorszintet az inzulin hatásának javításával is csökkentheti, amint azt a cukorbeteg patkányokról szóló, a 2005. októberi “Hormon és anyagcsere-kutatás” című kiadványban közzétett tanulmány is jelezte.

Humán kutatás

Korlátozott humán vizsgálatok történtek a stevia inzulin hatására vonatkozóan. A 2004. januári “Metabolizmussal” megjelent cikkben a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél az étkezés utáni vércukorszint csökkenést mutatott a steviosid adagjának vizsgálati étkezés után. A kontrollcsoport dózisú kukoricakeményítőt kapott egy tesztliszttel. Bár az inzulinszintek sem a vizsgálati étkezés után sem növekedtek szignifikánsan, a szerzők szerint a steviocid a vércukorszintre válaszul növelheti az inzulinszekréciót. A 2007. októberi “British Journal of Clinical Pharmacology” körvonalazott aggodalom szerint a kukoricakeményítő nem megbízható placebo az ilyen típusú vizsgálatokban, mivel csökkentheti az étkezés után a glükózszintet. Mivel ez a tanulmány is viszonylag kevés témát tartalmazott, nehéz megfogalmazni a határozott következtetéseket. Nagyobb klinikai vizsgálatok szükségesek a stevia és az inzulin közötti kapcsolat pontosabb megértéséhez.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Stevia inzulinnal szembeni hatása csak feltételezhető, mivel a rendelkezésre álló vizsgálati eredmények előzetesek, és nagyobb minőségi humán vizsgálatokkal kell igazolni. Ezenkívül az FDA nem hagyta jóvá a szárított vagy porított stevia leveleket édesítőszerként, mert az állatkísérletek aggodalmukat fejezik ki a reproduktív szervekre, a vesére és a szív-és érrendszeri rendszerre gyakorolt ​​potenciális hatásuk miatt. Az American Diabetes Association klinikai gyakorlatának irányelvei csak az édesítőszer használatára vonatkoznak, és körvonalazódnak, hogy a stevia és más null- vagy alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek a megfelelő fogyásnál segíthetnek a testsúlycsökkenés vagy testsúlycsökkentés során. Bölcs dolog a stevia édesítőszert mérsékelten alkalmazni, és megbeszélni minden olyan tervet, hogy egészséges vagy szárított leveleket használjon cukorbetegséggel foglalkozó csapatával. Mindig győződjön meg róla, hogy kérdezze meg az egészségügyi szolgáltatót minden olyan kiegészítésről, amelyet fontolgat, és soha ne hagyja abba az orvos által jóváhagyott orvosi engedély nélkül.